Cauta acum din peste 50.000 de medici si cabinete medicale din toata tara!

Cauta un medic

Nu s-a ales un oras
Nu s-a ales o specializare
Cauta o firma

Nu s-a ales un oras
Nu s-a ales o specializare

Suna acum la: 0268 - 330 199

Sucul de Grapefruit



Un grup de cercetatori din Canada care studiau in 1989 efectele medicamentelor asupra presiunii sanguine au fost surprinsi sa descopere ca daca se bea numai un singur pahar de suc de grapefruit, acesta ar putea creste in mod periculos efectul medicamentului, citim in cotidianul american The New York Times.

Cercetatorii testau efectele bauturilor alcoolice asupra medicamentului denumit Plendil. Oamenii de stiinta aveau nevoie de ceva care sa fi putut ascunde gustul alcoolului, astfel incat subiectii sa nu isi dea seama decat ca iau medicamentul, fara sa stie ca acesta era asociat cu alcoolul. "intr-o sambata noaptea, sotia mea si cu mine am testat absolut tot ce aveam in frigider", a declarat doctorul David Bailey, cercetator in cadrul Health Sciences Center de la Londra, si coordonatorul acestui studiu. "Singurul lucru care acoperea gustul era sucul de grapefruit". Asa ca acestia au folosit in experimentul lor sucul de graprefruit, asteptandu-se sa fie irelevant in cadrul cercetarii lor. Dar nivelul medicamentului in sange a crescut foarte mult la cei care au facut parte din grupul care a baut suc de grapefruit fara alcool. "Oamenii nu ne-au crezut", a declarat Bailey. "Au crezut ca este o gluma. Am avut probleme atunci cand am dorit sa publicam studiul intr-o revista importanta de medicina".

Urmatoarea intrebare care a luat nastere a fost de ce sucul de grapefruit a avut acest efect. Raspunsul a venit imediat, exista o familie de enzime denumita sistemul cytochrome P-450, cunoscut in particular ca CYP 3A4. Aceasta enzima metabolizeaza multe medicamente, precum si toxine, in substante care sunt mai mult sau mai putin potente, sau mai usor de eliminat, ori ambele variante. Sucul de grapefruit se amesteca cu capacitatea CYP 3A4, sporind puterea medicamentului prin permiterea acestuia sa patrunda mai usor in sange, producand astfel o doza in exces a medicamentului. Sucul de grapefruit interactioneaza cu aceasta enzima numai in intestine, nu in ficat sau in alte organe unde se mai gaseste. Acest rezultat este observat numai in cazul medicamentelor administrate oral, nu si in cazul celor administrate intravenos.

Numeroase studii demonstreaza acum efectul sucului de grapefruit asupra mai multor medicamente. Multe dintre interactiuni nu au consecinte, dar cateva dintre ele au. De exemplu medicamentele folosite pentru diminuarea colesterolului, precum Lipitor, Mevacor si Zocor, isi maresc efectul atunci cand sunt asociate cu sucul de grapefruit. Supradozarea acestor medicamente poate determina o crestere a procesului de distrugere a fibrelor muschilor striati (rhabdomyolysis). inseamna oare acest lucru ca o persoana isi poate reduce doza de medicatie daca o asociaza cu sucul de grapefruit? Nu, dupa cum sustine Bailey. "Aceasta problema are un efect imprevizibil", sustine acesta. "Nu exista o uniformitate de la un individ la altul sau de la o sticla de suc la alta", a subliniat acesta. Sucul de grapefruit poate interactiona de asemenea cu metabolismul unor inhibitori ai seretoninei selective sau SSRIs, precum Prozac, folosit in tratarea depresiilor.

Doctorul Marshall Forstein, profesor de psihiatrie asociat la Universitatea Harvard, a declarat ca le-a sugerat pacientilor sai sa schimbe sucul de grapefruit cu altceva, deoarece majoritatea portocalelor si citricelor nu au aceleasi efecte. Dintre sucurile de fructe, cel de grapefruit are cel mai mare efect, dar sucurile de lime si portocale, facute din fructe de Sevillia, au aceeasi capacitate de a inhiba enzima CYP 3A4. si sucul de mere poate avea efecte similare in combinatie cu anumite medicamente. in timp ce Bailey sugereaza evitarea consumului de suc de grapefruit pe perioada tratamentelor cu medicamente, alti experti sunt de parere ca efectul acestuia nu ar trebui exagerat. "Aceste circumstante in care un eventual efect ar putea aparea este un lucru normal", a declarat David Greenblatt, profesor de farmacologie la Universitatea de Medicina Trufts, din Boston. in primul rand, sustine acesta, medicamentul trebuie sa fie metabolizat in mod semnificativ de enzima intestinala CYP 3A4 , ceea ce este cazul a prea putine dintre situatii. "Cand privesti informatiile actuale despre fiecare medicament, concluziile stiintifice sunt ca interactiunile sunt neobisnuite, uneori chiar nesemnificative si lipsite de importanta clinica. Dar exista si unele cazuri in care sunt importante".

Greenblatt si echipa sa de la Trufts au condus cercetarea pe durata mai multor ani, cu fonduri de la Institutii Nationale de Sanatate, platind un consultant din cadrul Comisiei Citricelor din Florida. Dr. Richard Kim, profesor de medicina si farmacologie la Universitatea Vanderbilt din Nashville, Tennessee, a fost de acord ca interactiunea reprezinta o preocupare importanta pentru sanatatea unora dintre pacienti. "Consumul de grapefruit reprezinta o problema clinica de luat in seama, mai ales in cazul persoanelor in varsta, care se afla sub diferite tratamente medicale", a declarat Kim, "in cazul in care luati mai multe medicamente sau ati schimbat de curand medicatia, ar trebui sa fiti foarte atenti. Cea mai buna metoda ar fi sa luati medicamentele cu apa si sa renuntati complet la suc", a subliniat acesta.

« inapoi

Parteneri

Parteneri
Parteneri